miercuri, 3 iulie 2013

Educatie si cercetare

O arie educaţională europeană unică
O certitudine
Standardele minime pentru educaţie în terapie ocupaţională (program de licenţă) la nivel internaţional, respectiv european sînt elaborate şi aprobate de către WFOT.
Ca urmare, stabilirea noilor programe educaţionale în terapie ocupaţională în ţări fără tradiţie academică în acest domeniu precum şi sprijinirea către un nivel superior a programelor existente sînt principala responsabilitate a WFOT, recunoscută atît de către OMS cît şi de Naţiunile Unite.
Puteti afla mai multe informatii despre recunoasterea internationala a WFOT, descarcand documentul
de aici
Date statistice
  • În Europa există şi lucrează 124 723 de terapeuţi ocupaţionali, ceea ce reprezintă o medie de 30 de terapeuţi ocupaţionali la 100 000 de locuitori
  • În Europa există între 368 – 400 de instituţii de învăţământ care oferă studii de licenţă în terapia ocupaţională. Dintre acestea 278 au un program educaţional de licenţă conform standardelor minime pentru educaţie, stabilit şi aprobat de WFOT. În 11 state se oferă un program masteral specific, iar în Danemarca, Marea Britanie, Irlanda şi Spania există programe doctorale în terapie ocupaţională.
  • Standardele profesionale stabilite de WFOT sînt acceptate de 13 guverne din cele 27 de ţări membre UE.
  • 12 State Membre UE recunosc în mod oficial şi au o lege ce reglementează profesia de terapeut ocupaţional
  • Cele mai multe dintre facultăţile de terapie ocupaţională din universităţi sînt incluse în domeniile Sănătate sau Sănătate şi Ştiinţe / Studii Sociale.
Distribuţia geografică a instituţiilor de învăţământ de terapie ocupaţională în Europa
Distribuţia geografică a instituţiilor de învăţământ de terapie ocupaţională în Europa
Romania
La aproximativ 70 de la prima şcoală de terapie ocupaţională din Europa (1930 – UK. Dorset House School of Occupational Therapy în Bristol) şi la 80 ani de la prima şcoală legitimată medical în SUA (1920 – Philadelphia School), Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, departamentul de Asistenţă Socială, în parteneriat cu ENOTHE începe în anul 2003 primul şi singurul program post-universitar de specializare în terapie ocupaţională.
Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii, departamentul de Kinetoterapie şi Terapie Ocupaţională începe în anul 2010 primul program de licenţă în terapie ocupaţională în cadrul unui proiect strategic finanţat prin programul POSDRU 2007 – 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu