duminică, 21 aprilie 2013

Ce este Terapia Ocupationala


Terapia ocupaţională este o profesie de îngrijire a sănătăţii centrată pe client, preocupată de promovarea stării de sănătate şi de bunăstare, prin intermediul ocupaţiei. Obiectivul principal al terapiei ocupaţionale este acela de a permite oamenilor participarea la activităţile lor cotidiene.
Terapeutul ocupaţional realizează acest obiectiv lucrând cu oamenii şi comunităţile:
  • pentru a le îmbunătăţi abilitatea de a se angaja în acele ocupaţii pe care doresc să le facă, trebuie să le facă sau se aşteaptă de la ei să fie făcute,
  • pentru a modifica ocupaţia sau mediul
în vederea unei mai bune sprijiniri a angajamentului lor ocupaţional/ profesional.



Terapia Ocupațională ajută oamenii prin intermediul ocupațiilor să participe la activitatile zilnice care le doresc sau au nevoie sa le desfașoare independent pe intreaga durată a vieții.
           Scopurile Terapiei Ocupaționale: preve- nirea dizabilității și facilitarea nevoilor, persoanei de a atinge un nivel funcțional optim și independență în muncă, mediul social și domestic (def. wfot)

SCURT ISTORIC :

            Terapia ocupaţională este una dintre profesiile  cu   evoluţie   rapidă    (o creştere de 50 %  în ultimii 5 ani) numărul actual de terapeuţi ocupaţionali în Europa fiind în jur de 70.000. Aceasta arată că profesia de terapeut profesional are o contribuţie valoroasă şi distinctă la bunul mers al societăţii.
          Universitatea din Bacău este prima universitate din ţară care  pregătește  terapeuţi ocupaţionali, datorită unei colaborări de peste 10 ani cu Reţeaua Europeană de Învăţământ Superior pentru Terapie Ocupaţională ENOTHE.
            Terapia ocupaţională este o profesie de sine-stătătoare, în majoritatea ţărilor europene începând din 1950.



3 comentarii:

  1. Ancutza Antonoaie11 mai 2013 la 23:27

    mai multe informatii despre acest domeniu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. urmariti urmatoarele articole, o sa avem curand mai multe informatii pentru dumneavoastra !

      Ștergere
  2. Interesant , felicitari Lucian :)

    RăspundețiȘtergere